Cum lucram

Laborator de service profesional

Echipamentele profesionale de service folosite ne ajuta sa rezolvam orice problema: calculatoare ,monitoare , laptopuri, electronice

 

Galerie Foto
service calculatoare reparatii calculatoare
instalare windows devirusare calculator
reparatii laptop reparatii electronice
reparatii laptop reparatii electronice

Tutoriale Hardware

TutorialeBIOS

In acesta postare se explica caracteristicile ,configurarea precum si reactualizarea sistemului BIOS. Toate ecranele de BIOS descrise in aceasta prezentare au valori initiale (default), producatorul calculatorului dumneavoastra urmand sa fixeze valorile in functie de configuratia calculatorului.BIOS-ul contine programele de pornire si driverele care actioneaza ca interfata cu hardware-ul de baza din sistem (tastatura, hard disc, unitatea de discheta, etc.). In afara de cipul ROM de pe placa de baza, exista cipuri ROM si pe unele placi adaptoare cum ar fi placa video. Pe placa de baza mai exista o memorie numita RAM CMOS.

Aceasta contine parametrii ceasului de timp real (data, ora) precum si parametrii de configurare (pentru hard disc, etc.). Cipul RAM CMOS pastreaza informatia la deconectare, deoarece este alimentat de la o baterie(cea incercuita cu rosu-imaginea 3). Tehnologia CMOS permite un consum foarte mic (1 microA). O parte a programului BIOS, numita BIOS setup, citeste acesti parametri sau permite utilizatorului sa-i modifice. Capacitatea acestei memorii este de 64 octeti. Pe langa varianta clasica cu baterie separata (de litiu, miniaturala), exista si variante constructive care contin in aceeasi capsula circuitul RAM CMOS cat si bateria.Capacitatea cipului ROM care contine BIOS-ul este in mod uzual de 128 KB, dar poate ajunge la 256 KB, 512 KB sau chiar cativa MB, si este realizat in tehnologie EEPROM sau flash EEPROM.

Ca exemplu pentru aceasta prezentare avem placa de bază ATC-1000+ care foloseste Intel Flash ROM pentru a face acest BIOS mai usor de reactualizat de programe speciale de pe discheta sau de optiunea plug play.

Intel este marca inregistrata a Intel Corporation. MS-DOS este marca inregistrata a Microsoft Corporation. Toate celelalte marci sunt inregistrate de companiile respective.In paginile urmatoare se va explica cum se seteaza configuratia sistemului (CMOS) in AWARD BIOS.

Programul de configurare (SETUP) este stocat in memoria Read-Only (ROM) de pe placa de baza. Pentru a initializa procedura de configurare, apasati tasta Del atunci cand sistemul buteaza. Primul lucru care va va apare va fi meniul de mai sus.Trebuie sa remarcati sectiunea de la subsolul meniului principal care explica felul in care se poate naviga in acest ecran. O a doua sectiune afiseaza ponturi despre categoriile selectate in meniul principal. Va rugam sa accesati prima optiune: STANDARD CMOS BIOS SETUP pentru a accesa urmatorul ecran.

Standard CMOS Setup

in continuare se va explica cum se seteaza configuratia sistemului (CMOS) in AWARD BIOS. Programul de configurare (SETUP) este stocat in memoria Read-Only (ROM) de pe placa de baza.

Ecranul STANDARD CMOS SETUP inregistreza informatii de baza despre hardware si stabileste ceasul sistemului si tratarea erorilor. Aceste inregistrari pot fi pierdute sau corupte daca bateria de pe placa este consumata sau slaba.

Prezentarea Comenzilor:

Date – mm este luna, dd este data, yy este anul.

Time – hh este ora, mm este minutul, ss este secunda.

Primary master, Primary Slave, Secondary Master, Secondary Slave – Categoriile acestea identifica tipul celor doua canale care au fost instalate in calculator. Sunt 45 de tipuri predefinite si patru tipuri definite de utilizator sunt pentru Enhaced IDE BIOS. Tipurile de la 1 la 45 sunt predefinite. Tastati user pentru a fi tip definit de utilizator. Apasati PgUp/PgDn pentru a selecta un tip de hard disc careia ii corespunde un numar sau introduceti numarul si tastati Enter. Daca selectati Auto BIOSul va detecta automat unitatile de HDD si CD-ROM si le va afisa la pornirea sistemului. Daca selectati user va trebui sa cunoasteti informatiile listate mai jos. Introduceti informatia direct de la tastatura si apasati Enter. Aceasta informatie trebuie sa fie de la producatorul sau vanzatorul hard discului dumneavoastra. Daca controlerul interfatei hard discului este ESDI, selectia trebuie sa fie Type 1 iar daca este SCSI, selectia trebuie sa fie None. Daca echipamentele nu au fost instalate selectati None şi apasati Enter.

Type tipul unitatii

SIZE ajustare automata

CYLS numar de cilindri

HEAD numar de capete

PRECOMP scriere precom

LANDZ zona de aterizare

SECTOR numar de sectoare

MODE tipul modului

Drive A, Drive B – Categoria care identifica tipul de unitate de discheta A sau B care a fost instalata in calculator.

None Nici o unitate de discheta instalata

360k, 5,25 in 5,25 Tip PC cu capacitate de 360KB

1,2M, 5,25 in 5,25 Tip AT cu capacitate de 1,2MB

720K, 3,5 in 3,5 dubla densitate cu capacitate de 720KB

1,44M, 3,5 in 3,5 dubla densitate cu capacitatea de 1,44MB

2,88M, 3,5 in 3,5 dubla densitate cu capacitatea de 2,88MB

Video – Categoria selecteaza tipul de adaptor video folosit la monitorul primar al sistemului. Cu toate ca sunt accepate si monitoare secundare, nu selectati acest tip in Setup.

Halt on – Categoria determina daca se va opri calculatorul la detectarea unei erori in timpul procesului de pornire.

No errors Cand BIOSul detecteaza o eroare care nu este fatala, sistemul va fi oprit si veti fi anuntati.

All errors Butarea sistemului va fi oprita la orice eroare detectata.

All, But Keyboard Butarea sistemului nu se va opri in cazul unei erori de tastatura dar se va opri la orice alta eroare.

All, But Diskette Butarea sistemului nu se va opri in cazul unei erori de discheta dar se va opri la orice alta eroare.

All, But Disk/Key Butarea sistemului nu se va opri in cazul unei erori de tastatura sau hard disc dar se va opri la orice alta eroare.

Memory – Categoria aceasta are doar rolul de afisare, determinat de POSTul (Power On Self Test) al BIOSului.

Base Memory – Valoarea memoriei de baza este tipic de 512K sau 640K, bazata pe memoria instalata pe placa mama.

Extended Memory – Arata cata memorie expandata este prezenta in timpul testului de pornite (POST). Aceasta este cantitatea de memorie alocata de peste 1MB in lista de adrese de memorie a Unitatii Centrale de Procesare (CPU).

Other Memory – Aceasta se refera la memoria situata in spatiul de adresa de la 640K la 1024K. BIOSul este cel care foloseste cel mai des aceasta zona RAM deoarece aici este locul de actiune a memoriei RAM.

Bios Features Setup

O a doua sectiune afisaza ponturi despre categoriile selectate in meniul principal. Va rugam sa accesati a doua optiune: BIOS FEATURES SETUP” pentru a accesa urmatorul ecran.

Ecranul BIOS FEATURES SETUP este o lista a optiunilor de configurare a sistemului. Unele dintre ele sunt in pozitia initiala (default), ceruta de designul placii de baza, altele depind de echipamentele sistemului pe care il aveti.